Castelul din Treznea, între demolare şi restaurare

Castelul baronului Bay Ferencz Francisc din Treznea ar putea fi restaurat şi introdus în circuitul turistic al comunei. Prefectul judeţului, Filonaş Chiş a relansat duminică discuţiile pe această temă, solicitând primăriei şi responsabililor din cultura sălăjenă să se implice în realizarea unui proiect pentru reabilitarea imobilului şi depunerea unei cereri de finanţare din fonduri europene. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a apreciat că acest castel, aflat acum în stadiu avansat de degradare, poate avea şanse de a fi inclus în circuitul turistic a zonei.
Aşa cum am aflat de la primarul de Treznea, Emanoil Stanciu, baronul Bay Ferencz Francisc a fost moşier în zonă, deţinător a peste 300 de hectare de pădure şi a peste 100 de hectare din terenurile agricole ale satului. Clădirea a apaţinut instigatorului (Bay Ferencz) la crimele din 9 septembrie de la Treznea a trupelor hortyste şi, după ce el a fost condamnat, a mai fost utilizată de autorităţile locale. Înainte şi după revoluţie, aşa cum ne-a informat prim-edilul comunei, aici a funcţionat cabinetul medicului veterinar, precum şi biroul fostului CAP. Câţiva ani, după 1989, castelul a adăpostit lemnele depozitate pentru şcoală şi primărie. „Timpul a distrus însă pereţii şi acoperişul castelului, în special iarna grea din 2010 a avut un puternic impact asupra pereţilor şi acoperişului. Zona este împrejmuită şi semnalizată pentru atenţionarea localnicilor şi în special a copiilor deoarece acum zidurile reprezintă un real pericol de prăbuşire”, a spus Emanoil Stanciu. Interlocutorul nostru a reiterat faptul că de-a lungul ultimelor mandatelor au fost iniţiate două acţiuni de declasare a clădirii în vederea demolării ei. Demersul a fost respins de reprezentanţii Ministerului Culturii pe motiv că imobilul face parte din patrimoniul cultural şi trebuie restaurat. Cum însă nu s-au găsit fonduri, zidurile castelului au rămas la voia sorţii, mai precis, a naturii.
„Încă nu ştim ce se va face aici, fie un centru al holocaustului, care să fie introdus în circuitul turistic, fie un centru de îngrijire pentru copii. Orice se va face din castelul lui Bay în eventualitatea că vor fi identificate fondurile necesare, demersul are nevoie în prealabil de acordul consilierilor locali. În urmă cu câţiva ani aceştia au făcut presiuni pentru demolarea clădirii, cu toate că era o persoană interesată să refacă clădirea şi să-i dea o destinaţie”, a afirmat primarul din Treznea. Edilul spune că la această dată nu se mai discută alternativa ca o persoană fizică să investească aici, ci se doreşte ca beneficiarul unui proiect de refacere a castelului să fie Primăria şi Consiliul Local din Treznea.

Leave a Comment